Gratis online enquête software voor studenten

Er zijn vele (gratis) programma’s op de markt die je als student goed kunt gebruiken om je vragenlijst af te nemen. Waarschijnlijk zijn er alweer nieuwere programma’s als je dit onderdeel leest. Bedenk van ter voren goed waar een online enquête tool aan moet voldoen. Ik zet een paar criteria voor je op een rij en geef daaronder een aantal tips.

  • Aantal respondenten die de vragenlijst gaan invullen
  • Aantal vragen dat je gaat stellen
  • Soorten antwoordopties die je wilt gebruiken
  • Inbouwen van routes (bijvoorbeeld: bij nee, ga naar vraag 12)
  • Look & feel (hoe ziet het er uit)
  • Responsive (ook goed in te vullen op tablet/smartphone)
  • Databestand beschikbaar in Excel of SPSS

Al deze criteria spelen een rol bij de keuze van de juiste software. In de tabel de software waar vaak naar verwezen wordt. De vergelijking is voor de gratis versie. De Koning heeft een duidelijke favoriet. Onder de tabel beschrijf ik de online enquête tools. Deze beschrijvingen zijn op basis van mijn eigen ervaringen. Doe zelf ervaring op en maak je eigen keuze.

Vergelijking software voor gratis online vragenlijsten
Vergelijking software voor online vragenlijsten

De twee tools die het beste uit deze vergelijking komen zijn Thesistools.com en Google Forms. De SPSS Koning heeft een voorkeur voor Thesistools.com, want er kleeft een groot nadeel aan Google Forms als de antwoorden overgezet moeten gaan worden naar SPSS.

Thesistools.com

Deze website is al jarenlang een ondersteuner van studenten die voor het afstuderen of projecten een online enquête uitzetten. Over het algemeen is de grens van 500 respondenten meer dan genoeg. En zo niet, is er altijd de mogelijkheid om nog een vragenlijst aan te maken en weer 500 respondenten te verzamelen of een klein bedrag bij te betalen per 500 respondenten. Het aantal vragen dat je kunt stellen en het aantal pagina’s is onbeperkt. Grootste plus is dat dit een van de weinige tools online is waarbij het maken van routes gratis beschikbaar is. Het minpunt is dat de enquêtes vrij basis worden opgemaakt. Het ziet er allemaal niet zo modern uit, maar het werkt wel heel goed. Je kunt je databestand in Excel downloaden en met mijn instructies zou je zo in SPSS aan de slag moeten kunnen. Voor een kleine bijbetaling wordt jouw Excel door thesistools.com zelfs omgezet naar een SPSS bestand. Dus ook dat kun je uitbesteden. Daarmee komen we meteen bij de reden waarom Thesistools.com beter scoort dan Google Forms. De ondersteuning van deze website is erg goed en Nederlandstalig. De opties waarvoor je kunt bij betalen heb je in de regel alleen nodig als je iets extra’s wilt en dan zijn de prijzen zeer schappelijk als je die vergelijkt met de concurrenten op de markt. Google biedt deze extra opties niet.

Google Forms

Een goede tweede keuze, en wellicht eerste keuze als het uiterlijk van je vragenlijst erg belangrijk is voor je. Een groot pluspunt van Google Forms is dat je ook e-mailadresbestanden er in kunt laden en via het programma kan verzenden. Het grootste minpunt is dat de website nog altijd ingesteld is voor Engelstalige gebruikers en zo krijg je bij de optie: anders, namelijk, het Engelstalige other te zien. Best slordig in je Nederlandse vragenlijst. Zoals eerder gesteld is de ondersteuning van Google Forms niet echt aanwezig. Uiteraard kun je online veel uitleg vinden (waarvan de meeste weer in het Engels). Google biedt ook de mogelijkheden om grafieken te maken van de vragen. Dit is vrij beperkt mogelijk (selecties draaien is erg ingewikkeld), maar geeft grafisch wel mooiere grafieken dan SPSS. Er zijn plussen en minnen om Google Forms te gebruiken, ik raad het ook zeker niet af als je opzoek bent naar een gratis tool.

Survio

Opkomende software de laatste jaren onder studenten. De mogelijkheden worden echter steeds meer beperkt. Het is een van de mooiere tools en je maakt echt indruk met een professionele vragenlijst met veel mogelijkheden. Echter kun je slechts 100 vragenlijsten ontvangen, en als dat al genoeg is, kun je het databestand niet downloaden en zul je dus je (mooie) grafieken moeten maken in het programma van Survio. Hoewel erg mooi…een leuke analyse kun je er niet mee draaien.

SurveyMonkey

Naar deze website wordt vaak verwezen door docenten op Hogescholen. Eigenaardig, want met de gratis versie kan je eigenlijk vrijwel niets en met de goedkoopste betaalde versie kan je ook amper wat. Het is leuk om te oefenen met deze software om een vragenlijst te maken. Maar je kunt maximaal 10 vragen stellen en er zit een maximum op 100 respondenten. Erg lastig is het dat je geen routes kunt bouwen en ook een databestand downloaden zit er niet in. Ik raad deze software dan ook zeker af.