Op onze websites zullen er verschillende blogs verschijnen over SPSS en wat wij doen. Hieronder zie je de laatst geschreven blogs. SPSSKoning.nl is sinds kort ook verkrijgbaar voor een jaar. Meld je nu aan voor Koning voor een jaar, of voor je hele studie.
SPSS in het Nederlands
SPSS gebruikt logischerwijs veel termen uit de statistiek. Dat is voor sommige al lastig in het Nederlands, laat staan in het Engels. Lees verder…
Normaal Verdeling in SPSS
Bij het toetsen van een variabele wordt vaak de aanname gemaakt dat een variabele normaal verdeeld is. Wellicht heb je hier al een keer van gehoord, maar wat betekent dit nu? En hoe controleer je in SPSS of een variabele daadwerkelijk normaal verdeeld is? Lees verder…
Samenvoegen SPSS bestanden
Bij het samenvoegen van twee (of meer) SPSS bestanden wordt er onderscheid gemaakt tussen het samenvoegen van bestanden met verschillende cases en het samenvoegen van bestanden met verschillende variabelen (en dezelfde cases). Lees verder…
Constructen in SPSS
Niet alle variabelen zijn direct te observeren en te meten. Denk hierbij aan concepten als “geluk” of “tevredenheid”. Een manier om met deze “latente variabelen” om te gaan is om een construct op te bouwen. Hoe moet je hiermee omgaan in SPSS? En hoe controleer je de construct validiteit? Lees verder…
Google Forms omzetten naar SPSS
Veel studenten gebruiken Google Forms voor hun onderzoek. Echter hebben we gezien dat dit een aantal problemen kan opleveren bij het omzetten naar SPSS. De meest vervelende problemen worden behandeld en opgelost in vijf stappen! Lees verder…
Van analyse naar scriptie
Voor iedere scriptant een bekend probleem: honderden pagina’s met bronnen, 200 vragenlijsten ingevuld en 15 interviews afgenomen. Hoe nu verder? Als ervaren scriptiebeoordelaar heb ik een aantal tips op een rijtje gezet om het schrijven van de rapportage voor jou gemakkelijker te maken. Lees verder…
Wegen in SPSS
Het wegen van de (antwoorden) van de respondenten kan een belangrijk onderdeel zijn van het analyseren van jouw onderzoekresultaten. De belangrijkste reden is vaak over- of ondervertegenwoordiging van een groep respondenten binnen de dataset. Met andere woorden, je onderzoek is niet representatief! Om te corrigeren worden respondenten gewogen om de juiste verhoudingen in de dataset te krijgen. Hoe? Lees verder…
Routes aanmaken in online vragenlijsten
Een van de mogelijkheden die (te) weinig wordt gebruikt door mensen die hun eigen vragenlijst uitzetten is het maken van routes. Verschillende routes door een vragenlijst heen voor verschillende groepen respondenten. Terwijl dit juist zorgt voor kwalitatief goede informatie en een respondent die enkel vragen hoeft te beantwoorden die nuttig en logisch zijn. En het maken van de routes heb je zo aangeleerd. Lees verder…
Een blog geschreven in samenwerking met Mylène Bouwman van Destudentondernemers.nl
A/B-testing betrouwbaarder met SPSS
Het doen van experimenten als onderzoekmethoden is de laatste jaren veel populairder geworden bij studenten voor een stage of afstudeeronderzoek. A/B-testing is hierbij erg populair. Maar hoe toon je methodologisch juist de betrouwbaarheid aan? In deze blog staat beschreven hoe je A/B-testing opzet in de praktijk, hoe je het uitvoert en uiteraard hoe je de uitkomsten interpreteert. Dit alles met behulp van een case. Lees verder…
Een blog geschreven in samenwerking met Nick Nijhuis van NickLink
Codeboek aanmaken in SPSS
We krijgen er allemaal weleens mee te maken. Het klinkt ingewikkeld en helemaal niet leuk: een codeboek aanmaken voor je onderzoek. Dat het misschien niet leuk is, kan ik weinig aan veranderen. Wat ik wel ga doen is jou laten zien dat het in ieder geval niet ingewikkeld is! En misschien zelfs wel handig als je met meerdere mensen aan een onderzoek werkt! Lees verder…
Online enquête software voor studenten
Er zijn vele (gratis) programma’s op de markt die je als student goed kunt gebruiken om je vragenlijst af te nemen. Waarschijnlijk zijn er alweer nieuwere programma’s als je dit onderdeel leest. Bedenk van ter voren goed waar een online enquête tool aan moet voldoen. Ik zet een paar criteria voor je op een rij en geef daaronder een aantal tips. Lees verder…