Gegevens Bewerken in SPSS

Wat heb je nodig om deze module goed te doorlopen? Een werkende versie van SPSS uiteraard! Alle instructiefilmpjes maken gebruik van een voorbeeld dataset en vragenlijst. Download deze en open de dataset via SPSS. 

In dit onderdeel komen de volgende onderdelen terug:

  • Berekeningen maken in SPSS
  • Selecties maken in SPSS
  • Hercoderen in SPSS
  • Meerdere antwoorden mogelijk samenvoegen in SPSS

Berekeningen maken in SPSS

Het kan voorkomen dat je bepaalde gegevens in SPSS hebt staan waar je nog een rekensom mee wilt maken. Bijvoorbeeld een jaarinkomen per respondent omzetten naar een maandinkomen. SPSS heeft hiervoor de optie Compute.

Selecties maken in SPSS

Er zijn momenten waarin je heel even tijdens de analyse slechts een bepaald deel van de respondenten (dataset) zou willen analyseren. Bijvoorbeeld alleen vrouwen. Je kunt er voor kiezen om alle mannen dan uit de dataset te gooien met de knop delete, maar dat vindt de SPSS Koning nogal ver gaan.

Hercoderen in SPSS

Hercoderen is een belangrijke mogelijkheid van SPSS. Met hercoderen kun je namelijk open antwoord variabelen (op scale niveau) van de respondent in categorie├źn indelen

Meerdere antwoorden mogelijk samenvoegen

In het onderdeel Vragenlijsten in SPSS hebben we gezien dat er in vragenlijsten een vraag kan voorkomen met meerdere antwoorden mogelijk. Hoe je deze in het tabblad Variable View moet verwerken in SPSS is daar uitgelegd. Maar hoe analyseer je zo’n vraag eigenlijk?

Bestanden downloaden 

Alle instructiefilmpjes maken gebruik van een deze dataset. Download deze (onderaan de pagina!) en open de dataset via SPSS. Het is ook handig om de voorbeeld vragenlijst te downloaden en erbij te houden.