Codeboek maken in SPSS

We krijgen er allemaal weleens mee te maken tijdens de opleiding. Een docent die dit van je vraagt tijdens een vak of een verplichting bij een onderzoek in een stage of afstudeerperiode. Het klinkt ingewikkeld en helemaal niet leuk: een codeboek aanmaken voor je onderzoek. Dat het misschien niet leuk is, kan ik weinig aan veranderen. Wat ik wel ga doen is jou laten zien dat het in ieder geval niet ingewikkeld is! En misschien zelfs wel handig als je met meerdere mensen aan een onderzoek werkt!

Wat is een codeboek?

Een codeboek is een overzicht van alle vragen die jij in je vragenlijst hebt gesteld met daarachter specificaties over de antwoordopties en hoe je deze verwerkt in (bijvoorbeeld) SPSS.  


Voorbeeld
Een simpel voorbeeld: je hebt de vraag gesteld wat is uw geslacht?. Daarvoor heb je drie antwoordopties geformuleerd. Vrouw, man, anders. In een codeboek schrijf je de vraag op, het feit dat je deze numeriek codeert en dat je de volgende codes opgeeft:
1= vrouw
2= man
3= anders
Dit doe je voor elke vraag die je stelt.

Nu vraag je je misschien af, waarom moet je een codeboek maken als je dit ook al in voert in SPSS? Dat is een hele goede vraag. Misschien een die jij moet stellen als je docent je die opdracht geeft! Anderzijds is het altijd goed om per vraag na te denken over hoe de vraag gecodeerd moet worden. Maar waarom dit niet gelijk zou moeten kunnen met het invoeren in SPSS is mij een raadsel. En dan nog iets, veel online enquête tools coderen al voor jou, dus er blijft weinig over om echt over na te denken.

Hoe
maak ik een codeboek in SPSS?

Om verder te lezen heb je een inlog nodig. Ga naar Koning Compleet om je aan te melden!